Periodisme independent per lluitar contra la decadència dels mitjans

La crisi dels mitjans de comunicació, que han perdut gran part de la seva integritat i responsabilitat, posa en perill la protecció de les llibertats democràtiques, ja que han contaminat la seva credibilitat i, en lloc de beneficiar el poble, l’estan perjudicant. És per aquest motiu que les iniciatives independents estan guanyant força i estan aconseguint promoure un periodisme robust i vigorós per tal d’intentar recuperar el pes específic que li correspon a la professió.

Caricatura de la situació actual dels mitjans. Font: clasesdeperiodismo.com

Transparència i anàlisi. Dos conceptes que haurien de caracteritzar qualsevol tipus de treball que s’englobi sota la denominació d’origen periodística. La informació necessita alliberar-se de les manipulacions que pateix per part dels grans mitjans, més preocupats en mercantilitzar la informació que en apostar per l’ètica periodística. La manca d’anàlisi, donada pel vertiginós ritme de l’actualitat, i la necessitat d’ estar per sobre de la competència, deixen entreveure un dels grans enemics de la independència informativa: la recerca d’audiència a qualsevol preu.
Tot i que tots els mitjans de comunicació proclamen el periodisme independent com a símbol de la llibertat amb què comuniquen la veritat, és difícil trobar un periodista que realment ho sigui. En aquest marc, les iniciatives periodístiques que no tenen com a objectiu principal l’ànim lucratiu sinó proporcionar diferents tipologies d’anàlisi de la realitat han començat a crèixer i a guanyar terreny al periodisme més purament comercial.

En un temps en què estan desapareixent els processos que ralentitzen la transmissió de la informació i també aquells que s’interposen entre aquesta i el receptor, molts periodistes que no depenen de cap poder fàctic, que no cedeixen a pressions de cap tipus i que no es deixen influenciar per ningú ni res estan defensant un nou tipus de periodisme que recuperi els valors tradicionals de la professió.

El periodista autèntic narra els fets tal i com els veu, com els sent i entèn, sense deixar-se influir per les pressions ni per interessos econòmics. Només d’aquesta manera, anteposant l’ètica professional i el bé públic sobre els interessos personals, el periodisme podrà sortir de la crisi. És el moment de crear una nova via per escapar dels mitjans de comunicació tradicionals, que acostumen a explicar la veritat que més els interessa. La independència professional ajuda al desenvolupament d’un periodisme al·liè al menyspreu que pateixen els professionals de la informació. No es tracta de defensar l’objectivitat, sinó la subjectivitat honesta. El periodisme no és una ciència exacta, ja que la realitat té infinites perspectives. Per aquest motiu, el periodisme actual ha de saber que tot article sempre estarà incomplet, quedaran idees per desenvolupar, fonts per consultar i punts per aclarir. I és aqui on recau la diferència vers el periodisme que està en crisi: el lector, l’usuari, té un valor. La seva opinió es decissiva. El lector ja no llegeix i calla. Recompensa la feina del periodista no mostrant-se indiferent davant de la seva opinió.

En un temps de crisi existencial, el periodisme ha de trobar la forma de transformar-se. La seva conversió i actualització, però, no ha de significar l’oblit dels valors clàssics del periodisme: transparència, anàlisi i honestedat. La fortalesa del periodista, però, ja no reforça la solidesa dels mitjans d’informació. Ara el periodista només ha de lluitar per la construcció de la seva propia credibilitat. I és que la fortalesa dels mitjans ja no és la fortalesa d’una societat de la qual mica en mica s’estan quedant al marge. És l’hora de que el periodista agafi el timó i decideixi el seu propi romb.

Xènia Castillo i Josep Navarro

Més informació a:

Periodismo Independiente: http://www.periodismoindependiente.com

El periodismo independiente en la red crece con la crisis: http://www.diariodenavarra.es/noticias/mas_actualidad/cultura/2012/09/19/el_periodismo_independiente_red_crece_con_crisis_91971_1034.html

“Para salir de la crisis, esta sociedad precisa de un periodismo independiente”: http://www.fape.es/para-salir-de-la-crisis-esta-sociedad-precisa-el-periodismo-independiente_fape-818808161406.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s