TVE i Telecinco: cada graella, un món

tve telecincoEn aquest article proposem una comparació de dues cadenes de televisió molt diferenciades, Televisión Española i Telecinco, en base a la seva graella de programació. Observem que l’oferta televisiva segueix unes línies generals comunes en quant a la separació en blocs horaris i les franges més susceptibles de canvis en la graella durant la setmana. No obstant, si oblidem l’anàlisi “estructural” i ens centrem en el de continguts les diferències s’accentuaran molt. I més si ens centrem en els continguts informatius. En què consisteixen aquestes diferències? Primer, anem a entendre quin és el pes específic de les televisions analitzades.

Una ullada general

Televisión Española (TVE) i Telecinco (T5) són les dues cadenes més vistes de l’estat espanyol. La primera és el principal canal del conglomerat que conforma l’oferta de televisió pública de Radio Televisión Española (La 1, La 2, 24H, Clan i Teledeporte) i està dirigit al gran públic amb una oferta generalista. L’any 2011 va ser líder amb el 14’5% del share anual, i els seus informatius van ser els més vistos de la televisió amb una notable diferència amb respecte al segon. La mitjana de share dels telediaris va ser del 18,1%, que traduït en espectadors serien 2 milions i mig, i va ser el quart any consecutiu que lideraven el rànquing.

Telecinco pertany al grup Mediaset España Comunicación, un dels principals grups de comunicació a l’estat. Al ser també un canal generalista ofereix productes televisius variats i de diferents formats; això sí, fent una clara aposta pel format del magazine i amb una temàtica enfocada al món del “cor” i les notícies de successos. És la segona cadena més vista d’Espanya (segons dades anuals del 2011) i la primera si només tenim en compte canals comercials. De la mateixa manera, els informatius de T5 són els més seguits després dels de TVE, amb un 13% del share i 1.786.000 espectadors.

La principal diferència entre els programes informatius d’ambdues cadenes és la temàtica i el tractament de les notícies, ja que el temps i espai en la programació que cadascuna hi dedica és similar. L’oferta de TVE es caracteritza per la pluralitat i diversitat de formats a l’hora de tractar l’actualitat: des d’entrevistes a reportatges, passant per magazines i taules rodones. L’equip d’informatius de la cadena ha rebut nombrosos reconeixements, com el de l’Associación de la Prensa de Madrid el 2011, que destacava la seva “neutralitat i independència” i el reconeixia com a “un exemple del que ha de ser una televisió pública”. Un factor de molta importància és el que la televisió pública espanyola compti amb un canal d’informació les 24 hores (24H) de manera que són molts els professionals treballant-hi i alguns productes són aprofitats als dos canals.

El periodista Pedro Piqueras, presentador dels informatius de telecinco.

El periodista Pedro Piqueras, presentador dels informatius de telecinco.

L’aposta de Telecinco apunta més a l’entreteniment i al ser una televisió privada ofereix un producte més comercial, que se centra especialment en temes de societat. Als informatius, les notícies de successos ocupen un espai important, i la majoria de programes de la cadena en fa un seguiment exhaustiu. El magazine és el gènere televisiu més explotat (on bona part dels altres formats informatius hi estan inclosos) del qual se’n destaca la tertúlia com a eix vertebrador.

Programa per programa

Els informatius pròpiament dits ocupen el mateix pes a les dues cadenes. Obren el dia amb les notícies matinals (Telediario Matinal i Informativos Telecinco Matinal, respectivament) a les 6:30. Al migdia, comencen tant el Telediario 1 com Informativos Telecinco a les 15:00, i, finalment, a les 21:00 hi ha programats els informatius del vespre. La durada dels informatius de Telecinco sol oscil·lar els 45 minuts, mentre que els de TVE arriben a la hora en la franja del migdia i la nit, i a la mitja a primera hora. A més a més, TVE compte amb un espai informatiu de 14:05 a 14:30 dedicat a cadascuna de les comunitats autònomes de l’estat espanyol. Tot seguit, enllacem la pàgina de l’últim informatiu de la cadena. Proposem que els alumnes puguin veure’n un fragment i comprovar les diferències en el tractament de les notícies. Quina preferiu?

Informatiu Telecinco

Informatiu TVE

L’oferta informativa dels matins de TVE es completa de 9 a 2 del migdia, amb Los desayunos de TVE i La mañana de la 1. El primer és un programa d’anàlisi d’actualitat, amb un format que passa per les entrevistes i la tertúlia, mentre que el segon és un magazine de casi quatre hores que compte amb seccions de salut, cuina, i també actualitat i notícies. En la mateixa franja, T5 presenta únicament El programa de Ana Rosa, fins a les 12:45, un magazine matinal que aborda principalment temes del món del cor.

Després dels informatius del migdia, TVE encara el sobretaula amb dos serials i fins a les 18:30 no trobem un programa que, tot i estar encarat al món del cor, podem considerar informatiu: +Gente amb Anne Igartiburu. Telecinco, en canvi, presenta Sálvame a les 16:00.

A la franja del prime time que s’obre després del darrer telediari cada cadena presenta una oferta diferent per a cada dia de la setmana. De TVE destaco Repor, Comando actualidad i El debate de la 1, que s’emeten respectivament dimarts, dimecres i dijous. El primer aposta pel reporterisme que busca la denúncia social a través de històries anònimes. Comando actualidad presenta un tema d’actualitat per programa, i profunditza en aquest amb un reportatge d’una hora de durada. El debate de la 1 afronta amb experts i periodistes la discussió de varis temes d’actualitat. Les nits de TVE també ofereixen l’espai La noche en 24 horas, un informatiu que també inclou entrevistes i debats, i s’emet cada nit entre setmana en un horari diferent (el seu començament pot ser a la 1:15 fins a les 3:25). Telecinco presenta les nits del dijous el programa Nada es igual.

Els caps de setmana ofereixen productes ben diferenciats a les respectives cadenes. El programa estrella de TVE és Informe Semanal, que emetent-se des de 1973 s’ha convertit en el més vetarà de la televisió a Espanya. Es divideix en 4 blocs de 10 minuts, en el que s’aborden sengles temes d’actualitat. Al seu torn, Telecinco ha apostat per El gran debate les nits de dissabte. El format consisteix en un programa que aborda l’actualitat social de la setmana amb taules rodones de debat acompanyades de reportatges d’investigació. Es compte amb la presència de personatges destacats, tant per la seva rellevància pública com per la implicació directa en el tema tractat.

Finalment…

Només queda convidar-vos a vosaltres, professors i alumnes, a escollir quina és la graella de programació que preferiu. O què preferiu de cadascuna, és clar. Per què creieu que hi ha aquestes diferències entre televisions? Podeu seguir amb l’anàlisis d’altres cadenes, estem segurs que pot ser interessant.

Alan Ruiz Terol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s