L’Info K, periodisme per a tots els públics

Creieu que els joves miren els informatius? Tret d’algun adolescent amb la vocació periodística desperta des de ja ben petit, la majoria no. I no és perquè no els hi interessi el que passa al món. Discuteixen i comenten l’actualitat com ho farien els adults. D’una manera diferent, és lògic, i també d’uns altres temes que els hi són més propers. Però està clar: als joves els hi interessa l’actualitat.

Logotip del programa.

Logotip del programa.

El problema és que l’oferta informativa no els hi resulta atractiva. Els telenotícies, per regla general, adopten un to massa formal i poc didàctic. I és lògic, perquè els televidents ja ho entenen. Però a la majoria de nens i nenes els hi resulta farragós i poc intel·ligible, i opten per la solució més fàcil: canviar de canal. Com fer que això no passi? Poden les televisions oferir una programació que informi als joves i alhora resulti entretinguda?

Això que diem no és res nou, i ja s’ho van plantejar fa 12 anys un grup de periodistes que va emprendre el projecte educatiu que tractem avui: l’Info K. La idea és simple: un informatiu per als més petits de la casa. És una peça més de la important tasca educativa que duu a terme la televisió pública de Catalunya al canal Club Super 3. L‘Info K es va emetre per primera vegada el 23 d’Abril del 2001, el mateix dia que començaven les emissions del desaparegut K3. L’aposta ha tingut continuïtat al llarg dels anys, i no ha deixat d’evolucionar i adaptar-se a les noves necessitats d’un públic tan exigent com són els nens.

Així expliquen al web del programa el perquè de la seva emissió:

“La necessitat d’emetre un informatiu infantil a Catalunya és força òbvia: si la informació és un dret de les persones, algú ha d’informar els nens i joves. Això sí, amb un llenguatge entenedor i amb una tria de les imatges meditada.”

Tots coneixem a la Núria Soler per ser la cara del Telenotícies migdia a TV3. El que potser no recordarem és que va ser la primera presentadora de l'Inko K.

Tots coneixem a la Núria Soler per ser la cara del Telenotícies migdia a TV3. El que potser no recordarem és que va ser la primera presentadora de l’Inko K.

L’horari d’emissió del programa està pensat en clau escolar. El podeu veure cada dia a dos quarts de vuit del vespre, tenint en compte que els caps de setmana i els dies festius a les escoles també fan festa.

Els continguts de l’Info K són variats. Compten amb les típiques seccions d’un programa d’informació, com el temps, propostes culturals i entrevistes a personatges d’actualitat. A més a més, també incorporen espais pensats expressament pel públic jove: els clips, notícies curtes que expliquen fets curiosos d’arreu del món, en són un exemple. Fins i tot aposten perquè els televidents no es quedin asseguts al sofà de casa i també participin fent les notícies. L’Inforeporter és la secció on els nens i nenes fan de periodistes per un dia, i cobreixen algun esdeveniment rellevant amb l’equip del programa. Aquí us enllacem el reportatge que l’Aina, una noia de 12 anys, va fer sobre la manifestació del passat 11 de setembre.

Us convidem a veure el programa, tant si sou alumnes com professors. I, per què no? també us animem a seguir els passos de l’Aina i fer de reporters per un dia. Potser descobrireu que això del periodisme us agrada i tot!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s